ŠVP pro šk. rok 2016–2017, v. 10.1
Základní škola Český Krumlov, Za Nádražím 222

Učební osnovy

7. ročník


Výchova ke zdraví


Marie Janotová, 0+1  týdně, P
Provoz a údržba domácnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • - provádí jednoduché operace platebního styku a domácího účetnictví
  • - ovládá jednoduché pracovní postupy při základních činnostech domácnosti
  • - orientuje se v návodech k obsluze běžných el. spotřebičů
  • - dodržuje správné zacházení s pomůckami, nástroji, nářadím a zařízením včetně údržby

- jednoduché účetnictví domácnosti
- vybavení kuchyně
- nádobí
- spotřebiče

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

Vztah člověka k prostředí

Lidské aktivity a problémy životního prostředí

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Hodnoty, postoje, praktická etika

Komunikace

Kreativita

Seberegulace a sebeorganizace

Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

Výchova k občanství

7. ročník

Majetek a vlastnictví

BOZP a hygiena
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • - dodržuje základní hygienická a bezpečnostní pravidla a předpisy v kuchyni
  • - poskytne první pomoc při úrazu v kuchyni

- první pomoc
- čistící prostředky
- bezpečnost při vaření

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Hodnoty, postoje, praktická etika

Komunikace

Seberegulace a sebeorganizace

Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

Rozvoj schopností poznávání

Tělesná výchova

7. ročník

Zdraví a hygiena

Tělesná výchova

7. ročník

Atletika

Příprava pokrmů
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • - připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy
  • - dodržuje základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti

- recepty a návody, kuchařské knihy
- úprava stolu – stolování
- obsluha
- studená kuchyně, teplá kuchyně
- příprava pokrmů
- úprava pokrmů

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA

Práce v realizačním týmu

Fungování a vliv médií ve společnosti

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

Evropa a svět nás zajímá

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Kooperace a kompetice

Komunikace

Mezilidské vztahy

Kreativita

Seberegulace a sebeorganizace

Sebepoznání a sebepojetí

Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

Rozvoj schopností poznávání

Konverzace v anglickém jazyce

7. ročník

Jídlo

Anglický jazyk

9. ročník

Péče o zdraví

Anglický jazyk

7. ročník

Jídlo

Výživa a zdraví
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • - žák dává do souvislostí složení stravy a způsob stravování s rozvojem civilizačních nemocí a v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky
  • - projevuje odpovědný vztah k sobě samému, k vlastnímu dospívání a pravidlům zdravého životního stylu

- potraviny-výběr, nákup, druhy koření, skladování potravin
- Bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, nerostné látky, vláknina, voda
- Skupiny potravin
- zdravá výživa člověka, choroby
- pyramida výživy
- pestrost stravy

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA

Fungování a vliv médií ve společnosti

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

Základní podmínky života

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

Evropa a svět nás zajímá

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Hodnoty, postoje, praktická etika

Seberegulace a sebeorganizace

Sebepoznání a sebepojetí

Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

Rozvoj schopností poznávání

Sportovní výchova

7. ročník

Všeobecná sportovní příprava

Konverzace v anglickém jazyce

7. ročník

Člověk a zdraví

Konverzace v anglickém jazyce

7. ročník

Jídlo

Tělesná výchova

7. ročník

Lyžování

Tělesná výchova

7. ročník

Zdraví a hygiena

Tělesná výchova

7. ročník

Gymnastika

Tělesná výchova

7. ročník

Sportovní hry

Tělesná výchova

7. ročník

Plavání

Tělesná výchova

7. ročník

Atletika

Anglický jazyk

9. ročník

Péče o zdraví

Anglický jazyk

7. ročník

Člověk a zdraví

Anglický jazyk

7. ročník

Jídlo