Základní škola Český Krumlov, Za Nádražím 222
Učební osnovy
4. ročník
Pracovní činnosti
práce s drobným materiálem
Očekávané výstupy | Učivo | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
žák:
|
- vlastnosti materiálu /přírodniny, modelovací hmota, papír a karton, textil, drát, fólie aj./ - pracovní pomůcky a nástroje - funkce a využití - jednoduché pracovní operace a postupy, organizace práce - lidové zvyky, tradice, řemesla |
||||||||||
Průřezová témata | Přesahy do | Přesahy z | |||||||||
Český jazyk a literatura 4. ročník jazyková výchova Český jazyk a literatura 4. ročník literární výchova Přírodověda 4. ročník rozmanitost přírody Výtvarná výchova 4. ročník Příroda a její proměny |
Výtvarná výchova 4. ročník Příroda a její proměny Matematika 4. ročník Geometrie v rovině a prostoru Matematika 4. ročník Čísla a početní operace do 1 000 000 Vlastivěda 4. ročník lidé a čas Vlastivěda 4. ročník místo, kde žijeme Český jazyk a literatura 4. ročník literární výchova Český jazyk a literatura 4. ročník komunikační a slohová výchova |
konstrukční činnosti
Očekávané výstupy | Učivo | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
žák:
|
- stavebnice /plošné, prostorové, konstrukční/, sestavování modelů - práce s návodem, předlohou, jednoduchým náčrtem |
||||||||||
Průřezová témata | Přesahy do | Přesahy z | |||||||||
Matematika 4. ročník Geometrie v rovině a prostoru Matematika 4. ročník Čísla a početní operace do 1 000 000 |
pěstitelské činnosti
Očekávané výstupy | Učivo | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
žák:
|
- základní podmínky pro pěstování rostlin, půda a její zpracování, výživa rostlin. osivo - pěstování rostlin ze semen v místnosti, na zahradě /okrasné rostliny, léčivky, koření, zelenina aj./ - pěstování pokojových rostlin |
||||||||||
Průřezová témata | Přesahy do | Přesahy z | |||||||||
Přírodověda 4. ročník rozmanitost přírody Výtvarná výchova 4. ročník Příroda a její proměny |
Výtvarná výchova 4. ročník Příroda a její proměny Přírodověda 4. ročník rozmanitost přírody |
příprava pokrmů
Očekávané výstupy | Učivo | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
žák:
|
- jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování - základní vybavení kuchyně - výběr, nákup a skladování potravin |
||||||||||
Průřezová témata | Přesahy do | Přesahy z | |||||||||
Český jazyk a literatura 4. ročník komunikační a slohová výchova |
Český jazyk a literatura 4. ročník komunikační a slohová výchova Anglický jazyk 4. ročník Moje oblíbené jídlo a pití |
Klíčové kompetence
Kompetence k učení
- 5. Uvádí věci do souvislostí, propojuje je do širších celků.
- 5. Zhodnotí výsledky svého učení a posoudí vlastní pokrok.
Kompetence občanské
- 5. Respektuje přesvědčení druhých lidí.
- 5. Podle svých schopností poskytne pomoc; řídí se radami a doporučeními dospělých v tom, jak předcházet rizikům.
- 5. Upevňuje si kladný vztah k prostředí, ve kterém žije (region, kraj, vlast).
Kompetence pracovní
- 5. Naplánuje s pomocí učitele postup vedoucí ke splnění úkolu a stanoví čas nutný ke splnění.
- 5. Pro vlastní činnosti vybere z nabídky materiály a nástroje potřebné ke splnění úkolu a připraví je.
- 5. Postupuje při práci podle jednoduchého návodu, pokud si neví rady, požádá o pomoc, přehledně zaznamená svůj pracovní postup, sleduje termín splnění.
- 5. Rozpozná kvalitní práci a dobře splněný úkol, zhodnotí podle předem stanovených kritérií práci ostatních i vlastní práci.
- 5. Vhodným způsobem nabídne vlastní nápad, ocení nové nápady druhých.