Salátový bar
Od 10. 5. 2019 byl spuštěn v naší jídelně projekt "Zdravá
strava", který přináší některé změny ve školním stravování po vzoru
současných evropských trendů. Nově instalovaný zeleninový bar
zaznamenal ve školní jídelně obrovský úspěch, a to jak ze strany
žáků, tak i ze strany učitelů a dalšího personálu.
Obrovským bonusem salátového baru je fakt, že žákům není nic
vnucováno a oni sami si určí, na co mají zrovna chuť a posléze se
sami obslouží. Tímto se snažíme přiblížit trendům moderního
stravování, zpestřit žákům jejich jídelníček, ale také přispět ke
zdravějšímu stravování.
Od 1. 10. 2019 dojde ve školním stravování k další změně. Od tohoto
data se bude standardně vařit pouze jedno jídlo, a to z důvodu
zkvalitnění nabízených služeb. Projekt zeleninového baru bude
nadále pokračovat. Snažíme se využívat zejména sezónní potraviny, a
proto nebude v zimním období salátový bar realizován každý den, ale
s frekvencí až třikrát do týdne. Žáci v salátovém baru naleznou
stejně jako doposud míchané zeleninové saláty a ovoce, nově budou
zařazeny také kompoty. Složitější a vydatnější saláty, ke kterým
žáci dostávají pečivo a které slouží jako hlavní jídlo, budou vždy
na objednávku. V jídelníčku budou vždy označeny jako OBĚD č. 2,
který si žáci budou moci objednat stejným způsobem, jako tomu bylo
doposud u druhého jídla. Nárazově budou zařazovány i další druhy
příloh a bezmasá jídla jako OBĚD č. 2.
Základní pravidla salátového baru:
- Vybírám s rozvahou.
- Neberu si množství, o kterém vím, že bych nesnědl(a).
- Nechci plýtvat, proto odnáším vždy prázdnou misku.
- Při manipulaci s příslušenstvím baru se chovám ohleduplně,
hospodárně a s důrazem na hygienu provozu.
- Obsah samoobslužného salátového baru je určen k přímé spotřebě
ve školní jídelně.
V současné době připravujeme pokrmy pro více než 800 strávníků.
Výrobou pokrmů je pověřeno 8 zaměstnanců s hlavní kuchařkou Ilonou
Kohoutovou.
Na obrázcích můžete shlédnout několik ukázek nabídky salátového
baru ve školní jídelně. Salátový bar není jen pastvou pro chuťové
buňky, ale také pro oči. Na jídelním lístku se veškerý obsah
salátového baru ukrývá pod pojmem ovoce a zelenina dle denní
nabídky.
Vedoucí školní jídelny: Valvodová Iveta