SVĚTOVÝ DEN BEZ TABÁKU ? 31. 5.

Víte, že každá cigareta vám sebere 5 minut života?

Víte, že každý, kdo vykouří více než 5 cigaret denně, si ?zadělává? na rakovinu plic, střev, infarkt nebo mrtvici?


Ze statistik vyplývá, že každá vykouřená cigareta zkrátí život o 5 minut. Znamená to, že jedna krabička nás obere o asi 1,5 hodinu. Přesto kouření zažívá v posledních letech svůj ?velký návrat?, hlavně mezi mladými lidmi, a nedokáží tomu zabránit ani občasné pokusy zákonů omezujících kouření.

CIGARETOVÝ KOUŘ OBSAHUJE až 4000 škodlivých látek, hlavně:

NIKOTIN
OXID UHELNATÝ
VINYLCHLORID
ACETON
BENZEN
TOLUEN


Víte ale opravdu, co všechno obsahuje jedno cigárko?

BUDETE SE DIVIT?

FILTR: skládá se ze 2 částí

a)vnitřek:
je z buněčné celulózy a měl by kuřáka chránit před náporem dehtu. V dražších cigaretách je z bavlny, levnější filtry jsou z náhrad. Aby byl filtr patřičně měkký a držel tvar válečku, je napuštěn ZMĚKČOVADLY ? tzv. plastifikátory.

b)vnějšek:
je náústkový papírek. Proč se při kouření nepřilepí na rty? Protože je napuštěn CHEMICKOU LÁTKOU, která tomu dokáže zabránit! Některý z výrobců jako bonus přidá do papírku aroma. Třeba hřebíčkové.

CIGARETOVÝ PAPÍREK: jeho základ tvoří celulóza. To, co výrobci od papírku očekávají je jeho bělost. Tu docílí přidáním chemických přísad s bělicím účinkem. S každým cigárkem do sebe kuřák dostává i drobnou dávku BARVIV A INKOUSTU.

Proč právě bílá barva?
Navozuje pocit čistoty a sterility, tedy vlastně pocit zdraví.

Další složkou, kterou si patrně žádný kuřák neuvědomuje, je LEPIDLO. To drží cigaretu proti rozlepení na švu.

Žár na špičce cigarety dosahuje až 900 stupňů a některé z přidaných látek se mění na látky zdraví škodlivé.

TABÁK: do drahých cigaret jsou používány kvalitní tabákové směsi. Levnější jsou plněné tabákovým prachem ze spodních žilek tabákových listů. Zhruba desetinu cigarety tvoří PŘÍSADY (celkem asi 600). Bez nich by byl kouř štiplavý, ostrý a chuť cigaret by byla hořká.

CO SE TAKÉ DÁVÁ DO TABÁKU?

PROPYLENALKOHOL ? udržuje tabák vlhký a má příjemnou nasládlou chuť.

CUKR ? jednoznačně zlepšuje chuť cigarety. Jeho spalováním však vznikají rakovinotvorné látky.

KAKAO a KAKAOVÉ PŘÍMĚSI ? chutná i voní. Kromě toho má však ještě jednu důležitou vlastnost pro kouření. Dokáže roztáhnout průdušky. Tím se pak ?natažený šluk? dostane patřičně hluboko do plic.

CELULÓZOVÉ VLÁKNO ? přidává se pro komfort z kouření. Umožňuje totiž rovnoměrné hoření cigarety. Ta pak vydrží i o něco déle.

AROMA ? patří mezi příměsi, které si každý výrobce hlídá jako oko v hlavě! Je důležité pro jedinečnost každé značky. Může být vanilkové, kakaové, mátové nebo cherry.

EXTRAKT Z LÉKOŘICE ? snad nejpoužívanější aroma. Zlepšuje chuť a vůni tabáku. Spalováním však vznikají nebezpečné kyseliny.

VODA ? je důležitou součástí. Bez ní by cigareta chutnala jako přesušené seno a ještě by hořela příliš rychle.

SORBIT ? přidává se kvůli chuti. Dělá tabák sladším a chutnějším. Při spalování však může být jedovatý.

OVOCE ? je přidáváno kvůli chuti a vůni.

ROHOVNÍKOVÁ MOUČKA ? Keř rohovníku je známý jako svatojánský chléb. V cigaretách působí jako pojidlo tabáku. V průmyslu se přidává do nejrůznějších lepidel.

Že kouření škodí zdraví není jen hloupá fráze... Na následky kouření umírá ročně více než 18 tisíc Čechů...
ALE je to jen NA VÁS!!!

Fotogalerie

kouření škodí zdravíkouření škodí zdravíkouření škodí zdraví


 

X

Přihlášení uživatele



Používejte stejné přihlašovací údaje
jako ke svému účtu na školním počítači