Autor: Irena Petráňová, 6. 6. 2006, 8:59
Víte, že každá cigareta vám sebere 5 minut života?
Víte, že každý, kdo vykouří více než 5 cigaret denně, si ?zadělává?
na rakovinu plic, střev, infarkt nebo mrtvici?
Ze statistik vyplývá, že každá vykouřená cigareta zkrátí život o 5
minut. Znamená to, že jedna krabička nás obere o asi 1,5 hodinu.
Přesto kouření zažívá v posledních letech svůj ?velký návrat?,
hlavně mezi mladými lidmi, a nedokáží tomu zabránit ani občasné
pokusy zákonů omezujících kouření.
CIGARETOVÝ KOUŘ OBSAHUJE až 4000 škodlivých látek, hlavně:
NIKOTIN
OXID UHELNATÝ
VINYLCHLORID
ACETON
BENZEN
TOLUEN
Víte ale opravdu, co všechno obsahuje jedno cigárko?
BUDETE SE DIVIT?
FILTR: skládá se ze 2 částí
a)vnitřek:
je z buněčné celulózy a měl by kuřáka chránit před náporem dehtu. V
dražších cigaretách je z bavlny, levnější filtry jsou z náhrad. Aby
byl filtr patřičně měkký a držel tvar válečku, je napuštěn
ZMĚKČOVADLY ? tzv. plastifikátory.
b)vnějšek:
je náústkový papírek. Proč se při kouření nepřilepí na rty? Protože
je napuštěn CHEMICKOU LÁTKOU, která tomu dokáže zabránit! Některý z
výrobců jako bonus přidá do papírku aroma. Třeba hřebíčkové.
CIGARETOVÝ PAPÍREK: jeho základ tvoří celulóza. To, co výrobci od
papírku očekávají je jeho bělost. Tu docílí přidáním chemických
přísad s bělicím účinkem. S každým cigárkem do sebe kuřák dostává i
drobnou dávku BARVIV A INKOUSTU.
Proč právě bílá barva?
Navozuje pocit čistoty a sterility, tedy vlastně pocit zdraví.
Další složkou, kterou si patrně žádný kuřák neuvědomuje, je
LEPIDLO. To drží cigaretu proti rozlepení na švu.
Žár na špičce cigarety dosahuje až 900 stupňů a některé z přidaných
látek se mění na látky zdraví škodlivé.
TABÁK: do drahých cigaret jsou používány kvalitní tabákové směsi.
Levnější jsou plněné tabákovým prachem ze spodních žilek tabákových
listů. Zhruba desetinu cigarety tvoří PŘÍSADY (celkem asi 600). Bez
nich by byl kouř štiplavý, ostrý a chuť cigaret by byla hořká.
CO SE TAKÉ DÁVÁ DO TABÁKU?
PROPYLENALKOHOL ? udržuje tabák vlhký a má příjemnou nasládlou chuť.
CUKR ? jednoznačně zlepšuje chuť cigarety. Jeho spalováním však
vznikají rakovinotvorné látky.
KAKAO a KAKAOVÉ PŘÍMĚSI ? chutná i voní. Kromě toho má však ještě jednu důležitou
vlastnost pro kouření. Dokáže roztáhnout průdušky. Tím se pak
?natažený šluk? dostane patřičně hluboko do plic.
CELULÓZOVÉ VLÁKNO ? přidává se pro komfort z kouření. Umožňuje totiž rovnoměrné
hoření cigarety. Ta pak vydrží i o něco déle.
AROMA ? patří mezi příměsi, které si každý výrobce hlídá jako oko v
hlavě! Je důležité pro jedinečnost každé značky. Může být
vanilkové, kakaové, mátové nebo cherry.
EXTRAKT Z LÉKOŘICE ? snad nejpoužívanější aroma. Zlepšuje chuť a vůni tabáku.
Spalováním však vznikají nebezpečné kyseliny.
VODA ? je důležitou součástí. Bez ní by cigareta chutnala jako
přesušené seno a ještě by hořela příliš rychle.
SORBIT ? přidává se kvůli chuti. Dělá tabák sladším a chutnějším. Při
spalování však může být jedovatý.
OVOCE ? je přidáváno kvůli chuti a vůni.
ROHOVNÍKOVÁ MOUČKA ? Keř rohovníku je známý jako svatojánský chléb. V cigaretách
působí jako pojidlo tabáku. V průmyslu se přidává do nejrůznějších
lepidel.
Že kouření škodí zdraví není jen hloupá fráze... Na následky
kouření umírá ročně více než 18 tisíc Čechů...
ALE je to jen NA VÁS!!!